Інноваційні технології прикрашання страв
ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА
Харчування - одна з основних життєво
необхідних умов існування людини. Майстерність приготування їжи є однією з
найдавніших галузей людської діяльності.
З розвитком суспільства кулінарна майстерність удосконалювалася і змінювалася.
Сьогодення потребує від закладів
ресторанного господарства більш повного задоволення потреб населення у
високоякісних і різноманітних харчових
продуктах, удосконалення технології приготування їжи, поліпшення якості та
підвищення культури її споживання.
Важливе значення має підготовка висококваліфікованих кухарів для закладів
ресторанного господарства. Смачно приготувати страву це лише половина справи, але крім цього є ще
дуже важливий момент; готова страва має виглядати апетитно і красиво. В
зв’язку з цим сучасному кухарю
доводиться винаходити нові способи
оформлення та подачі страв, експериментувати зі смаком і кольоровою гамою продуктів, збирати нові
знання і переймати нові інноваційні технології у кулінарії.
В даний час кулінарне мистецтво продовжує
вдосконалюватися та розвиватися. На разі підприємства ресторанного господарства
все більше починають використовувати у
своєму виробництві інноваційні технології прикрашання страв, одним з таких нововведень є АРТ-ВІЗАЖ, карвінг та використання мікрогріну, як
кулінарне мистецтво у прикрашанні страв. Кулінарний візаж – це мистецтво подачі
і прикрашання, що робить страви апетитними а стіл більш вишуканий . Якщо
сучасний кухар володіє цим мистецтвом, він стає більш професійним та
конкурентоспроможним.
У
програмі факультативу передбачені сучасні технології та прийоми у прикрашанні
страв. На заняттях учні вивчатимуть нові тенденції з даної теми, розвиватимуть творчі здібності, зможуть виготовляти
тематичні прикраси, сучасно оформлювати та подавати страви.
Календарно-тематичне
планування.
|
№ з/п |
Кількість годин |
Назва заняття |
Групи |
Дата проведення |
|
1 |
4 |
Новітні
технології у оформленні і прикрашанні страв. |
14,24,34,4/1,4/2,44 |
|
|
2 |
26 |
Арт-візаж,
як мистецтво в прикрашанні і подачі страв. |
14,24,34,4/1,4/2,44 |
|
|
2.1 |
3 |
Значення
арт-візажа страв у сучасній кулінарії. |
14,24,34,4/1,4/2,44 |
|
|
2.2 |
5 |
Різновиди
овочевих рослин які придатні для арт-візажу. |
14,24,34,4/1,4/2,44 |
|
|
2.3 |
4 |
Забарвлення,
розмір та колір у арт-візажі. |
14,24,34,4/1,4/2,44 |
|
|
2.4 |
2 |
Інструменти
для виготовлення прикрас. |
14,24,34,4/1,4/2,44 |
|
|
2.5 |
12 |
Складні
та декоративні форми нарізання овочів. |
14,24,34,4/1,4/2,44 |
|
|
3 |
20 |
Карвінг,
як різновид арт-візажу. |
14,24,34,4/1,4/2,44 |
|
|
3.1 |
2 |
Історія
карвінгу.Виставка та презентація, з використанням мультимедійного проектора,
виробів з овочів та фруктів. |
14,24,34,4/1,4/2,44 |
|
|
3.2 |
2 |
Виконання
елементів оформлення страв, використуючі прості форми нарізання овочів. |
14,24,34,4/1,4/2,44 |
|
|
3.3 |
2 |
Інструменти
та практичні поради при нарізанні
простими та складними формами овочів та фруктів. |
14,24,34,4/1,4/2,44 |
|
|
3.4 |
4 |
Нарізання пелюсток з овочів та фруктів. |
14,24,34,4/1,4/2,44 |
|
|
3.5 |
4 |
Нарізання
листочків з овочів та фруктів. |
14,24,34,4/1,4/2,44 |
|
|
3.6 |
6 |
Нарізання
квітів із овочів і фруктів. |
14,24,34,4/1,4/2,44 |
|
|
4 |
10 |
Microgreen (мікрогрін),
як сучасне оформлення страв. |
14,24,34,4/1,4/2,44 |
|
|
4.1 |
2 |
Мікрогрін
– новий тренд здорової іжи. |
14,24,34,4/1,4/2,44 |
|
|
4.2 |
8 |
Мікрозелень.
Види та використання при оформленні страв. |
14,24,34,4/1,4/2,44 |
|
Використана
література.
1.Андрухова У.А.
Инновационные кулинарные технологи.
Электронный ресурс. http://www.combinefoods.ru 2016.
2. Волков О.І. Інноваційний розвиток промисловості України / Волков
О.І., Денисенко М.П., Гречан А.П. ; Під ред. проф. Волкова О.І, проф. Денисенка
М.П. - К.: КНТУ, 2006. - 544 с.
3.Доцяк В.С. Українська кухня Львів видавництво «Оріяна –нова» 1998р.
558с.
4. Долгополова С.В. Нові кулінарні технології М.П.-:ЗАО «Издательский
дом» Ресторанные ведомости», 2005.-379
5.Карвинг // Научно-информационный
«Орфографический академический ресурс АКАДЕМОС» Института русского языка им. В. В. Виноградова РАН. orfo.ruslang.ru
Коментарі
Дописати коментар