Методичні рекомендації: Технологія приготування їжі
Технологія приготування їжі
Методичні рекомендації до викладання предмету технологія приготування їжі
Укладач: Євтушекно Н.Ю. викладач вищої категорії технології приготування їжі
Пояснювальна записка
У сучасних умовах розвитку суспільства, в тому числі і професійної освіти, виникла необхідність по-новому розглянути мету, зміст, направленість навчання майбутніх фахівців. Комплекс завдань професійної освіти орієнтований на творчу ініціативу, самостійність і конкурентоздатність учнів. Їх багатоскладовість забезпечує якісні теоретичні знання, практичні навички, розвиток фахових здібностей, формування впевненості, працьовитості та інших якостей майбутнього спеціаліста. Але для кращої адаптації молодої людини в сучасному світі ринкових умов праці виникла необхідність в період навчання створення науково-експериментального майданчика, провідним фактором якого є формування знань, вмінь та навичок таких, як:
- самостійне вирішення проблеми;
- вміння організувати свої власні прийоми пошуку, дослідження і ознайомлення з новою інформацією;
- готовність використовувати нові ідеї та інновації для досягнення і вивчення нових технологій інформації і комунікації;
- вміння вилучати користь з досвіду;
- вміння протистояти невпевненості і складності у вирішенні виробничих проблем;
- вміння знаходити нові рішення.
Взявши за основу ці якості, учні в рамках експериментального майданчика мають можливість реалізувати себе і розкритися повністю в професії.
Експериментальний майданчик _ це система навчальних, методичних та дослідницьких заходів, спрямованих на вдосконалення методів навчання в галузі сфери обслуговування, використання нових технологій, рецептур, напрямків в оздобленні страв, виробів, новинок ресторанного сервісу.
Метою експериментального майданчика є організація та активізація зусиль педагогів-кулінарів на використання інноваційних технологій у справі підвищення культури харчування, якості та рівня вітчизняного сервісу, що є невід’ємною частиною соціальної програми нашої держави.
Діяльність експериментального майданчика ґрунтується на принципах сучасних тенденцій розвитку кулінарного та кондитерського мистецтва, в основу якого покладені норми раціонального харчування, особливо за наявності небезпечних екологічних умов, введення в раціон продуктів харчування з високим вмістом поживних речовин, поєднання інгредієнтів за хімічним складом та смаковими якостями. Основні завдання експериментального майданчика: «Всебічне сприяння розвитку творчого багатства української кухні, майстерності педагогів-кулінарів та учнів ліцею, інтенсивному обміну досвідом, підвищенню рівня професійної підготовки кадрів, зростанню престижу професії кулінара».
Для виконання завдань експериментальний майданчик: формує переліки актуальних проблем кулінарії, що потребують наукової розробки і спрямовує їх у творчі осередки для дослідження; у своїх творчих осередках розробляє рецептури нових страв та виробів, визначає харчову цінність готових страв, впроваджує нові ідеї в технологічний процес, застосовує наукове обґрунтування ефективності та перспективності розробок;
Коментарі
Дописати коментар