Методичні рекомендації: Технологія приготування їжі

Технологія приготування їжі 



Методичні рекомендації до викладання предмету технологія приготування їжі

Укладач: Євтушекно Н.Ю. викладач вищої категорії технології приготування їжі

 

 Пояснювальна записка

У сучасних  умовах   розвитку  суспільства, в тому числі і  професійної освіти, виникла необхідність по-новому розглянути мету, зміст, направленість навчання майбутніх фахівців. Комплекс завдань професійної освіти орієнтований на творчу ініціативу, самостійність і конкурентоздатність учнів. Їх багатоскладовість  забезпечує якісні теоретичні знання, практичні навички, розвиток фахових здібностей, формування впевненості, працьовитості та інших якостей майбутнього спеціаліста. Але для кращої адаптації молодої людини в сучасному світі ринкових умов праці виникла необхідність в період навчання створення науково-експериментального майданчика, провідним фактором   якого є формування знань, вмінь та навичок таких, як:

  • самостійне вирішення проблеми;
  • вміння організувати свої власні прийоми пошуку, дослідження  і ознайомлення з новою інформацією;
  • готовність використовувати нові ідеї  та інновації  для досягнення і вивчення нових технологій інформації  і комунікації;
  • вміння  вилучати користь з досвіду;
  • вміння протистояти  невпевненості і складності у вирішенні виробничих проблем;
  • вміння знаходити нові рішення.

 Взявши за основу ці якості, учні в рамках експериментального майданчика мають можливість реалізувати себе і розкритися повністю в професії. 

  Експериментальний  майданчик _ це система навчальних, методичних та дослідницьких заходів, спрямованих на вдосконалення методів навчання в галузі сфери обслуговування, використання нових  технологій,  рецептур,  напрямків  в оздобленні  страв,  виробів,  новинок ресторанного  сервісу.

            Метою експериментального майданчика є організація та активізація зусиль педагогів-кулінарів  на використання інноваційних технологій у справі підвищення культури харчування, якості та рівня вітчизняного сервісу, що є невід’ємною частиною соціальної програми нашої держави.

Діяльність експериментального майданчика ґрунтується на принципах сучасних тенденцій розвитку кулінарного та кондитерського мистецтва, в основу якого покладені норми раціонального харчування, особливо за наявності небезпечних екологічних умов, введення в раціон продуктів харчування з високим вмістом поживних речовин, поєднання інгредієнтів за хімічним складом та смаковими якостями. Основні завдання експериментального   майданчика: «Всебічне сприяння розвитку творчого багатства української кухні, майстерності педагогів-кулінарів та учнів ліцею, інтенсивному обміну досвідом, підвищенню рівня професійної підготовки кадрів, зростанню престижу професії кулінара».

                 Для виконання завдань експериментальний майданчик:  формує переліки актуальних проблем кулінарії, що потребують наукової розробки і спрямовує їх у творчі осередки для дослідження; у своїх творчих осередках розробляє рецептури нових страв та виробів, визначає харчову цінність готових страв, впроваджує нові ідеї в технологічний процес, застосовує наукове обґрунтування ефективності та перспективності розробок;

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Технологія приготування національних борошняних і кондитерських виробів

Теплова обробка